Fujifilm går etter videoentusiastene med X-T3

X-T3 matcher nesten Panasonic GH5 på videoegenskaper, men er også et kraftig forbedret stillbildekamera.
Fujilfilm har gjort stor suksess med sin X-serie med kameraer. Det har gått fra å være nisjeprodukter for noen år siden til å bli et svært aktuelt valg for alle som skal ha et speilløst system.

Da de lanserte X-H1 i vår, oppgraderte de videoegenskapene en hel del, men gjorde ikke noe stort nummer av det. Likevel, med lansering av egne videoobjektiver (MK-serien), forventet vi et større fokus på video, og det hintet om hva som nå har kommet.

Hvis du vil se det nye X-T3, er Fujifilm i butikken vår på mandag 10. september mellom 15 og 17 for å demonstrere det.

Et kraftig forbedret stillbildekamera
For å ta foto-delen først: X-T3 har fått både ny bildebrikke og ny prosessor. Bildebrikken er en såkalt BSI (Back Side Illuminatide – bakbelyst) på 26 megapiksler, og det er ikke vanlig på APS-C (det er bare Samsung som har benyttet det tidligere, i NX1). Økning i oppløsning er svært moderat, og det tyder på at vi nærmer oss en grense for hva som er praktisk å putte på en brikke av denne størrelsen. 26 megapiksler holder uansett til det aller meste, og litt til. Brikken skal ha 50% raskere utlesning av data, noe som hjelper både på seriebildehastighet og rolling shutter.

Med en tre ganger så rask prosessor er det også mange andre funksjoner i kameraet som blir kraftigere. Ikke minst gjelder dette autofokusen. Nå ligger det fasefokuspunkter over 91% av bidleflaten, så følgefokusen kan følge motiver over praktisk talt hele bildeflaten. I tillegg er ansikts- og øyefokus kraftig forbedret. Autofokusen skal nå fungere ned til -3EV

Base ISO er redusert fra 200 til 160. Det betyr at man får noe bedre dynamikkomfang på laveste ISO-verdi og et bedre signal/støy-forhold.

Seriebildehastigheten er akt økt kraftig, og kameraet kan nå ta inntil 20 bilder pr. sekund, og inntil 30 bps hvis du kan akseptere en 1,25x crop. Kameraet kan også begynne å ta bilder fra du halvtrykker utløseren, så du kan fange ting som skjer før du rekker å trykke. Bufferen er ikke enormt stor, men med 20bps kan det ta 20 bilder før du trykker ned utløseren og 22 bilder etter.

Dette er naturligvis med elektronisk lukker. Vil du bruke mekanisk lukker, klarer kameraet nå 11 bilder pr. sekund uten batterigrep.

X-T3 – det nye videokameraet
Det er videofunksjonen som virkelig har fått den store oppgraderingen, og her er det ikke mye du kan komme til å savne.

For første gang på noe kamera med større brikke enn MFT, kan du nå ta opp video i 4K 4:2:0 10-bit internt i kameraet. Bruker du ekstern opptaker kan du få 4:2:2.

Det er støtte for 4K60P i 200Mbps, og går du ned til 30P kan du få 400Mbps i høyeste kvalitet (H.265). Det er støtte for både long gop og intraframe (@ 30p). Det er log-funksjon, zebrastriper og kantutheving. HLG (Hybrid Log Gamma) kommer i en ny firmware i november.

En smart funksjon er at når du tar opp i All-I (intraframe), så kan kameraet sammenlikne samme punkt på hvert bilde for å avgjøre hva som er støy og hva som er informasjon, og dermed effektivt kunne fjerne støyen uten at det går utover detaljene i bildet.

4K 60p (og 50p) er begrenset til 16 minutter på hvert opptak, mens du kan ta opp i 30 minutter i alle andre kvaliteter.

Alle disse avanserte funksjonene betyr ikke at du MÅ bruke dem. Du kan fortsatt få en ferdig gradert fil i topp kvalitet, rett ut av kameraet.


Betjening og bruk
Utsiden av kameraet er veldig likt forgjengeren. Den eneste forskjellen vi kan se på bildene er at kantene øverst har blitt litt rettere – de skrår ikke lenger svakt innover, slik de gjorde på X-T2. Det betyr at kameraet fortsatt har den flotte betjeningen vi kjenner fra tidligere. Skjermen kan vippes ut både horisontalt og vertikalt og de fleste knapper er programmerbare. Nytt er at kameraet nå har berøringsskjerm, så du kan stille en del ting direkte på skjermen.

Søkeren har fått høyere oppløsning, ellers er den som før. Dem som ønsket seg bildestabilisator i dette kameraet, blir skuffet. Det er forbeholdt H-serien. Fujifilm sier at det tar for stor plass å gjøre det uten at bildekvaliteten lider, så derfor prioriterer de heller størrelsen på denne modellen. Det tror vi er fornuftig.

X-T2 hadde en lite smidig løsning med at en rekke funksjoner var flyttet til batterigrepet. I tillegg til at det ga ekstra batterier og bedre grep, måtte du ha det for å få maksimal ytelse ut av kameraet. Du måtte ha det for å få hodetelefonutgang og du måtte ha det hvis du skulle lade via USB. Alle disse funksjonene er nå flyttet til kameraet, så batterigrepet er kun det – batterier og grep. Det betyr også at grepet til X-T2 ikke passer på X-T3.

Forrige modell kunne lades via USB. X-T3 kan også drives via USB. Det betyr at hvis du trenger større batterikapasitet, kan du kople til en nødlader du har i lomma.

Oppsummering
Det er alltid vanskelig å oppsummere noe fornuftig om et kamera man ikke har prøvd (og som ingen andre heller har gjort noen test av), men ut fra det vi kan lese, ser dette ut som den nye kongen av APS-C-kameraer. Kombinasjonen av størrelse, betjening, funksjoner og bildekvalitet ser ut som noe de fleste andre bør prøve å strekke seg etter – og hvem hadde trodd det for 5 år siden, at Fujifilm skulle lede an på både autofokus og videomuligheter?

Tilgjengelighet og pris
Denne gangen kommer det ingen Graphite Silver Edition. Til gjengjeld kommer det en modell i sølv i tillegg til den vanlige svarte. Begge kan kjøpes som kun hus, eller som kit med 18-55mm f/2.8-4
Prisen er satt til 15 990 for huset og 19999 for kit. begge kommer i salg i slutten av september.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
SveinM M.
Skulle vel kinne "konkurrere" greit med f.eks. Nikon D500, denne..... ;)
6.9.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu