Canons høstkolleksjon

Tre nyutviklede kompaktkameraer, samt seks blekkskrivere med økt funksjonalitet og utvidede muligheter, var nyhetene Canon presenterte på en pressekonferanse i dag.
Tsunami, Canon og markedet
Erik Mikalsen i Canon åpnet pressekonferansen, og snakket kort om tsunamien i Japan før han slo fast at det nå gjelder å normalisere situasjonen og komme inn i hverdagen igjen.

Kompaktkameraer
Kameraene er nok for mange det mest interessante i dagens lansering. Canons nye modeller er IXUS 1100 HS, IXUS 230 HS og PowerShot SX 150 IS, kameraer som Canons Trond Sliper presenterte med stolthet.

Det som skiller de to er først og fremst zoomområdet - IXUS 1100 HS har et brennviddeomfang som går fra går fra 5-60 mm, noe som med den lille bildebrikken det er snakk om her gir en effekt som tilsvarer en brennvidde mellom 28-330mm på 24 x 36 millimeters opptaksformat. IXUS 230 HS kan skilte med like god vidvinkel, men her går brennviddeområdet "bare" fra 5-40 mm, tilsvarende 28-224 millimeter.

Begge har en skjerm av typen Pure Color II G LCD av TFT-typen, med et pikseltall på 461 000 punkter spredt over tre-tommers skjerm. Kameraene har såkalt intelligent IS, som innebærer at kameraet tar motivbevegelsene i betraktning når stabiliseringen trer i funksjon. Dette betyr ikke at bildestabilisering erstatter korte lukkertider ved raskt bevegelige motiver, men grensene flyttes likevel når stabiliseringen justeres automatisk etter hvordan motivet beveger seg.

Begge disse nye IXUS'ene har bakbelyste CMOS-bildebrikker som gir god evne til å ta bilder i svakt lys, og dette er en absolutt fordel som også indikeres ved at ISO-området på disse to kameraene er 100-3200.

Vi setter pris på at begge også klarer å ta opp video i ekte HD, det vil si 1980 x 1080 piksler. Det finnes store systemkameraer fra andre fabrikanter på markedet med en videofunksjon som ikke greier dette! De to nye IXUS virket skikkelig sammenskrudde, og tydelig utført i solide materialer. Objektivene løp lett og raskt ut og inn i fatningen ved oppstart og zooming.

Med IXUS 1100 HS er det en ytterligere detalj verd å merke seg: Selve bildebrikken sitter ikke bak objektivet, men på den ene siden av kameraet. Det innfallende lyset som kommer inn gjennom objektivet går inn i et prisme som så kaster lyset til siden og inn mot bildebrikken. Hvis glasset i prismet er av høy kvalitet, bør ikke denne konstruksjonen i seg selv medføre noen reduksjon i optisk ytelse. Årsaken til denne prismekonstruksjonen er naturligvis at det store zoom-området gjør objektivet større slik at Canons ingeniører måtte være kreative når et av kravene til et IXUS-kamera er at kameraet skal være lett å få ned i en vanlig lomme.

PowerShot SX150 IS er et kamera i en annen kategori, det er større og tyngre og har i stedet for en bakbelyst CMOS-brikke en "konvensjonell" CCD. Til gjengjeld kan denne modellen oppvise det samme store zoom-området som IXUS-toppmodellen. PowerShot SX 150 IS drives av to AA-batterier, og da vi holdt i prøvemodellen satt det to alkaliske batterier i kameraet. ISO-området er fra 80-1600. Dette kameraet var tyngre og hadde mindre "finesse," men var ubetinget skrudd godt sammen og virket bra konstruert.

Trond Sliper fortsatte med å fremheve at samtlige av Canons kompaktkameraer har optikk som er laget av Canon selv. Han var ikke snauere enn at han trakk linjene mellom de store systemkameraene og kompaktene

- Disse kameraene er laget for store kamerasystemer og forminsket til kompaktformat, i følge Sliper. - Den presisjonen som kreves i linsene på et objektiv er ekstrem dersom best mulig resultat skal oppnås. Toleransen på overflaten av et av disse objektivene er å sammenlikne med et gresstrå på en stor fotballbane.

I salg i løpet av oktober
Alle de tre nevnte kameramodellene skal komme i salg i løpet av oktober. Prisene (anbefalt på introduksjonstidspunktet) er de følgende inkludert moms:

IXUS 1100 HS: 3499 kroner
IXUS 230 HS: 2299 kroner
PowerShot SX150 IS: 1999 kroner

Skrivere
Canon legger stor vekt på alle leddene i bildekjeden, og blekkskrivere med evnen til å formidle fotografienes briljans er viktig for å få ut de spennende og uforglemmelige øyeblikkene best mulig. Har en ett eller flere kameraer, er en kvalitetsskriver en fornuftig investering. Canon presenterte nå i alt seks nye skrivere, vi velger å konsentrere oss om den antatt beste av disse: PIXMA MG8250 – som ikke koster mer enn 2.299 som anbefalt utsalgspris når den kommer i september.

Egenskaper ved PIXMA MG 8250
  • Førsteklasses trådløst multifunksjonsprodukt med 8,8 cm TFT-skjerm
  • Intelligent berøringssystem - med lys i knappene i betjeningen. Knappene i grensesnittet lyser slik at du øyeblikkelig ser hvilke funksjoner som er tilgjengelige.
  • Seks separate blekkassetter, opptil 9600 dpi, ned til 1 pikoliters blekkdråper. Dette skal gi en særlig god gjengivelse av gråtoner.
  • Innebygget CCD-skanner med 35mm filmskanning
  • Høy dokumentutskriftshastighet med ca. 12,5 bilder/min i sort-hvitt og 9,3 bilder/sek i farger (ISO ESAT), utskrift av kantløst bilde på 10 x 15 cm i løpet av ca. 20 sekunder
  • Støtte for Wi-Fi
  • Avansert mediehåndtering: Mulighet for tosidig utskrift, dessuten toveis papirmating og utskrift direkte på CD/DVD/Blu-ray®
  • PIXMA Cloud Link: få tilgang til og skriv ut innhold direkte fra internett. Dette er nytt, og gjør det mulig å skrive ut bilder fra nettet direkte dersom de er lagt ut på bildedelingstjenester som Picasa, den kommende Google Cloud Print og selvfølgelig Canons egen Canon Image Gateway.

Vi har naturlig nok ingen muligheter til å vurdere kvaliteten på den integrerte filmscanneren, men når skriveren har støtte for trådløst nettverk og tosidig utskrift har den egenskaper som kan være interessante. Cloud Link-funksjonaliteten er selvsagt også noe som utvider bruksområdet. I tillegg til MG8250, lanserer Canon også MG6250, MG5350, MG3150, MG2150 og iP4950 - sistnevnte er en enklere modell med fem blekkpatroner.

Canons markedssituasjon
Tor Hjelle tok for seg dette, og hadde følgende informasjon å presentere:

Canon er nr. 1 på blekkskrivere i Norge i første halvår 2011, med en 35% markedsandel.
Canon er nr. 1 på kompaktkamera i Norge i første halvår 2011, med 25% markedsandel.
Canon er nr. 1 på systemkamera i Norge i første halvår 2011. Markedsandelen er her 49%.

Canon har dertil fått objektivsalget opp, og Tor Hjelle forteller at omsetningen av objektiver for systemkameraer har økt med 62% i 2011. Speilløse systemkameraer, det vil si kameraer med utskiftbare objektiver men uten speilsøker, opplever ingen stor økning i Norge. De speilløse kameraene utgjør 8.3% av alle systemkameraer i andre kvartal i 2011. Denne har gått ned fra 9.1% i første kvartal. Vi kan derfor slå fast at kameraer med speil og optiske søkere holder stillingen blant systemkameraer. Vi spurte Tor Hjelle om han kunne bryte ned tallene for kompaktkamerasalget på modeller - hvor mange eksemplarer av typen G12 og S95 selges i forhold til de enklere modellene? Disse tallene fikk vi ikke tak i før denne artikkelen ble skrevet.
Per Inge Østmoen  - Erik Mikalsen
Erik Mikalsen
Per Inge Østmoen
Per Inge Østmoen  - Trond Sliper
Trond Sliper
Per Inge Østmoen
Canon - PIXMA MG8250
PIXMA MG8250
Canon
Canon - PowerShot SX 150 IS
PowerShot SX 150 IS
Canon
Canon - IXUS 1100 IS
IXUS 1100 IS
Canon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Knut V.
Salget for speilløse kameraer kan godt øke selv om markedsandelen går ned. Det betyr kun at de vokser saktere enn speilreflekskameraene.

Men dette sier jo ikke artikkelen noe om.
25.8.2011
Erlend S.
Det står mye skrift her, men ingenting om det store spørsmålet, klarer disse kameraene å lagre raw?

At speilløst faller synes jeg er merkerlig å komme med. Det betyr ikke at speilløst er ut, men derimot at vi venter på nye og forbedre kameraer. Fujifilm finepix X100 er vel det grommeste så langt i speilløst, og jeg føler at produsentene går ett skritt videre, og kommer med kjappere oppdatering av søker, og høvler bort ett par barnesykdommer.

Når det skjer, så kan speilløst runde 10%.

En annen sak er at Fujifilm Finepix X100 ikke er systemkamera, og den har tatt grovt for seg i speilløs-segmentet. Statistikk lyver??

Og den printeren- den dagen jeg får printer med software der jeg kan gå inn i rippen og styre enkeltpatroner, den dagen skal jeg ha ny printer.
24.8.2011
Håkon T.
Ikke rart andelen speilløse systemkameraer ikke øker så lenge Canon og Nikon ikke gidder å lage slike. Og hvorfor kommer ikke det kompaktkameraet vi virkelig trenger - med optisk søker (980 IS forsvant jo). De kunne selge enda flere objektiver hvis de laget en rimelig 15 mm med bra lysstyrke for systemkameraene med bildebrikke i APS-C format, altså tilsv. 24 mm i fullformat.
23.8.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu