I tildligere versjoner av Aperture var alle valgene ved importering synlig hele tiden. I versjon 3 kan man velge hvilke blokker man ønsker visning av, og disse velges fra et nedtrekksfelt. Legg spesielt merke til i illustrasjonen at man kan legge til et AppleScript ved importering. Dette har vært savnet av mange og gjør at man kan automatisere en mengde kommandoer. Det er nærmest bare fantasien som setter begrensninger for hvilke prosesser som kan automatiserer.
Her er noen eksempler; la oss si at en ønsker å kjøre en type støyfjerning på alle bildeopptak som er gjort med høy ISO, og ingen støyfjerning på alle de andre bildeopptakene. Dette kan gjøres via AppleScript. Et annet scenario kan være at en må få sendt bildeopptakene til en kunde innen meget kort tid. Da kan man via AppleScript la Aperture justere alle bildeopptakene med f.eks. Auto Enhance, deretter eksportere justerte versjoner som JPEG- filer med riktig valgt størrelse og kvalitet til en gitt mappe, pakke de i en zip- fil og sende de på mail til kunden. Alt dette automatisert via AppleScript, og etter at man har fått tilbakemelding fra kunden om hvilke bildeopptak de ønsker, man kan sette seg ned og utføre manuelle justeringer på de opptakene det gjelder slik at sluttresultatet blir slik man ønsker. Les mer om AppleScript i eget kapittel i denne artikkelen.
I tidligere versjoner av Aperture kunne man splitte bildeopptakene i Stacks ved hjelp av klokkeslett som ligger i bildeopptaket. Nytt i versjon 3 er at en nå kan splitte opptakene i prosjekter basert på de samme klokkeslett- dataene som ligger i bildeopptakene. Intervallene man kan velge mellom er 2 timer, 8 timer, daglig eller ukentlig. Nyttig funksjon hvis man for eksempel fotograferer over flere dager på samme minnekort og deretter ønsker ett prosjekt for hver dag.
I tillegg til å krysse av for de bildeopptakene man ønskser å importere, er det nå også mulig å betrakte et opptak nærmere ved å dobbelklikke på det. Det aktuelle bildeopptaket forstørres og man kan bla gjennom opptakene med piltastene. Her hadde det vært greit med en hurtigtast, for eksempel mellomromtasten, for å velge et opptak man ønsker å importere, og så gå videre til neste opptak med piltast. Dessverre er det per i dag ikke noen mulighet for å benytte hurtigtast for å velge et opptak, verken i Browser modus eller i bildevisningsmodus, i stedet må ma man klikke i avkrysningsboksene for de opptakene man vil importere. Det er mulig å CMD- klikke for å velge opptak og deretter klikke i en av avkrysningsboksene og alle de markerte opptakene vil bli avkrysset, men muligheten til å krysse av etter hvert som man navigerer i bildeopptakene hadde altså etter min mening vært bedre. Vi får håpe muligheten kommer i en fremtidig oppdatering.
Når det gjelder selve markeringen av opptakene, så er det de vanlige reglene som gjelder slik at man kan kombinere bruk av CMD og SHIFT- tastene i utvelgelsen. I illustrasjonen har jeg markert flere bildeopptak og deretter krysset av i en avkrysningsboks. Vi ser at alle de markerte opptakene blir valgt for importering.
Navigeringsdelen er i bunnen av importeringsvinduet, og man kan endre høyden på denne slik at man får bedre plass til å se bildeopptakene. Ved å dobbelklikke på delingslinjen legges hele navigeringsdelen ned for å frigjøre maksimalt med plass.
Bedre og utvidede muligheter for å legge til metadata ved importeringen er også nytt i versjon 3. Nytt er også, som vi ser i illustrasjonen under, muligheten til å importere lydfiler og videoopptak, og man kan velge å utelukke filtyper slik at man ikke får de opp i importeringsvinduet. En annen funksjon er at man kan velge å importere opptak som fra kameraet enten er tagget eller låst på minnebrikken.
Som vi ser i illustrasjonen over, så er det nå mulig å la Aperture utføre en backup til en annen plassering av de importerte bildeopptakene. Denne funksjonen er meget nyttig da man slipper manuelt å ta en backup til en annen disk.
Aperture 3 har fått gode funksjoner for importering av RAW + JPEG, og man kan velge om man vil ha råfilen eller JPEG- filen som Master. Man kan også få Aperture til å importere den korresponderende råfilen hvis man tidligere har importert kun JPEG- versjonen.
En annen nyttig funksjon i importeringsvinduet er at man kan markere ett eller flere bildeopptak og benytte Drag & Drop for å importere de inn i et prosjekt. Som ikke det var nok, kan man nå også markere ett eller flere bildeopptak i Finder og slippe de på Aperture ikonet. Bildeopptakene vil bli importert i et nytt navnløst prosjekt. Slipper man en hel mappe med bildeopptak på ikonet til Aperture, vil de bli importert som et nytt prosjekt med mappenavnet som prosjektnavn. I illustrasjonen under har jeg markert en del bildeopptak og dratt de over et prosjekt, og de utvalgte opptakene vil bli importert til prosjektet med de ulike valgene jeg satte i importeringsvinduet.
Som allerede nevnt så er oppbyggingen av databasen til Aperture ny, og dette betyr blant annet at man nå kan begynne å justere importerte bildeopptak selv om Aperture ikke er ferdig med importeringen.